Winterband

Op deze pagina kunt u nuttige informatie vinden over de winterband. Waarom een winterband en wat is de winterbanden wetgeving.

Winterbanden wetgeving

Er is in Nederland geen wetgeving voor winterbanden maar in andere landen wel, bijvoorbeeld in Duitsland. In Duitsland ben je verplicht onder winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. Ook als Nederlander of persoon uit een ander land. Wanneer er bijvoorbeeld sneeuw ligt en je rijdt Duitsland binnen zonder winterbanden ben je strafbaar en kan je een boete opgelegd worden. Het is zelfs zo dat wanneer je geen winterbanden heeft maar het wel verplicht is, je aansprakelijk wordt gesteld bij een ongeval. Zelfs wanneer het ongeval niet jou schuld is kan je (mede) aansprakelijk worden gesteld.

Winterbanden wetgeving Duitsland
In Duitsland is het verplicht om onder winterse omstandigheden winterbanden onder je auto te hebben. Tijdens bepaalde maanden hoort men winterbanden te hebben mocht het weer winters zijn met bijvoorbeeld sneeuw of ijzel. Wanneer je dat niet doet riskeer je een boete. Deze boete bedraagt minimaal €40,-.
Verder moet de auto over een winteruitrusting beschikken waarmee wordt bedoelt: voldoende ruitenwisservloeistof, geschikte winterbanden en een paar goede ruitenwissers. Het kan voorkomen dat een sneeuwketting ook nog verplicht is maar dan wordt dit plaatselijk aangegeven met een verkeersbord.

Winterbanden wetgeving Oostenrijk
Sinds 1 januari zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht bij winterse omstandigheden. Net als in Duitsland riskeer je een boete wanneer je geen winterbanden hebt. De boete ligt best wel hoog en kan variëren tussen € 35,- en € 5000,-. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. De periode waarvoor de wetgeving geldt is van 1 november tot 15 april. Buiten deze periode wordt nog steeds verwacht dat je bij winterse omstandigheden winterbanden hebt. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je (mede) aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval, en dit terwijl je niet eens de schuldige bent. Het kan zelfs zo erg zijn dat je auto in beslag wordt genomen. Sneeuwketting zijn ook verplicht maar alleen op plaatsen waar dit aangegeven is.

Winterbanden wetgeving Frankrijk
In Frankrijk is er geen wetgeving voor winterbanden. Echter is het wel verstandig ze te gebruiken in de winter. Wanneer er een ongeval plaatsvind kan je aansprakelijk worden gesteld wanneer je geen winterbanden hebt en het weer is er wel naar. Denk daarom even na voordat je in de winter door Frankrijk rijdt zonder winterbanden.

Winterbanden wetgeving Zwitserland
Net als in Frankrijk is het niet verplicht om winterbanden te hebben maar wel kan het vervelend zijn bij een ongeval. Ook in Zwitserland kan je aansprakelijk worden gesteld voor het veroorzaken van het ongeval omdat je geen winterbanden hebt onder winterse omstandigheden. Daarom is het verstandig om ook in Zwitserland winterbanden te gebruiken.

Winterbanden wetgeving Slovenië
In Slovenië is het van 15 november tot 15 maart verplicht winterbanden te gebruiken. Het profiel moet minimaal 3mm zijn. Mocht je in Slovenië geen winterbanden hebben dan is het verplicht om in ieder geval een sneeuwketting in de auto te hebben.

Winterbanden wetgeving Noorwegen
In Noorwegen is het verplicht om met gladheid of andere winterse omstandigheden in ieder geval winterbanden, sneeuwkettingen óf spijkerbanden te gebruiken. Doe je dit niet dan kan je aansprakelijk worden gesteld bij betrekking van een ongeval. In Noorwegen is het trouwens mogelijk dat het tegen de zomer aan(juni) zelfs nog glad is op de weg. Pas hiervoor goed op.

Winterbanden wetgeving Slowakije
In Slowakije is het verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen in de wintermaanden. Ook moeten je banden voorzien zijn van het M+S teken bij gladheid of sneeuw.

Winterbanden wetgeving Zweden
In Zweden is het verplicht in ieder geval winterbanden, sneeuwkettingen óf spijkerbanden de gebruiken in de winterse maanden. Winterbanden is het gemakkelijkst omdat sneeuwketting en spijkerbanden niet altijd zijn toegestaan. Alleen wanneer het wegdek en het weer dit toelaten.

Winterbanden wetgeving Italië
Winterbanden zijn Italië meestal niet verplicht. Echter in de bergen kan het zijn dat winterbanden wel verplicht zijn, maar dit wordt plaatselijk aangegeven met verkeersborden. Net als in andere landen kan het niet gebruiken van winterbanden een gevolg hebben op de aansprakelijkheid bij een ongeval.

Winterbanden wetgeving Finland
In Finland is het verplicht winterbanden te hebben tijdens de periode van 1 december tot 1 maart. De wetgeving geldt voor zowel de Finse automobilisten als de buitenlandse automobilisten. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt als het wegdek dat toe laat.

Waarom kiezen voor winterbanden

Waarom zou je kiezen voor winterbanden? Winterbanden leveren veel meer grip in de winterse maanden van het jaar. De banden zorgen voor een beter wegligging bij glad weer. Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken omdat mensen niet rekening houden met gladheid. Ze hebben geen winterbanden en glijden al gauw net te ver door. Met een set winterbanden kun je dit voorkomen.

Ook al zijn winterbanden in Nederland niet verplicht, toch is het verstandig ze aan te schaffen. In sommige andere landen zijn winterbanden onder bepaalde omstandigheden wel verplicht. Meer informatie kun je hierboven lezen onder het kopje winterbanden wetgeving.

Ook wordt weleens gezegd dat je net zo goed all season banden kan pakken. Natuurlijk werken deze ook prima bij glad weer of bij sneeuw. Maar lang niet zo goed als winterbanden. Winterbanden zijn gemaakt voor de winter en all season voor winter en zomer.